Μερικές εικόνες σε μία απ' αυτές τις βόλτες μερικές μέρες πριν. Κάποιες απ' αυτές ατόφιες, άλλες πειραγμένες λιγότερο ή περισσότερο...
Παρασκευή, Μαΐου 29, 2009
Νέα Παραλία & Ομπρέλες
Μερικές εικόνες σε μία απ' αυτές τις βόλτες μερικές μέρες πριν. Κάποιες απ' αυτές ατόφιες, άλλες πειραγμένες λιγότερο ή περισσότερο...
Τετάρτη, Μαΐου 27, 2009
Αυτοποτιζόμενη Ομπρέλα
Επιτέλους τελείωσε!
Λάδι σε καμβά και δώρο σε ένα άτομο που αποτέλεσε μέχρι στιγμής τη μεγαλύτερη έμπνευση για μένα... τη μαμά μου!
Δευτέρα, Μαΐου 25, 2009
Αϋπνία
«Ξημέρωσε!», λέω στον εαυτό μου. Όχι νοερά. Μονολογώ.
Ακόμη και χωρίς τις σαφείς δηλώσεις του φωτός, το κελάηδισμα των πουλιών μαρτυρεί την αυγή. Αμέσως έρχεται στο μυαλό μου ο στίχος του Σεφέρη:
«Τ’ αηδόνια δε σ’ αφήνουνε να κοιμηθείς στις Πλάτρες»
Με τη διαφορά πως είναι τα σπουργίτια που κελαηδούν εδώ. Και κάτι ακόμη. Στην πόλη θα ευχόμουν η στέρηση του ύπνου να προκαλείται απ’ το τραγούδι των πουλιών. Συνήθως, προκαλείται από άλλους, λιγότερο μελωδικούς ήχους. Ή –ακόμη χειρότερα- από καθόλου μελωδικές σκέψεις.
Νομίζω πως τα λεπτά κυλάνε. Λέω «νομίζω» γιατί όλα τα ρολόγια του σπιτιού μου είναι σταματημένα. Καταλαβαίνω πως η ώρα περνάει απ’ τα αυτοκίνητα που άρχισαν αν κινούνται στο δρόμο. Δεν ακούγονται πια τα πουλιά. Μόνο η αγχωμένη οδήγηση κάποιων που ονειρεύονται τις νύχτες αυτοκίνητα χωρίς φρένα. Μόνο γκάζι και κόρνα.
Ψάχνω για κάτι που να λέει την ώρα. Εδώ μέσα τα μόνα που μπορούν να πουν την ώρα είναι το εξωτερικό φως και ο υπολογιστής μου. Απ’ τη γειτονιά περνάει που και που μια τσιγγάνα που λέει τη μοίρα. Η μοίρα, όμως, δεν είναι ώρα. Η ώρα ίσως να είναι μοίρα. Οι ώρες. Σκέφτομαι πως ο Ιονέσκο θα ήταν περήφανος για μένα. Άξιο τέκνο του. Αφήνω τους παραλογισμούς και ψάχνω για ένα ρολόι που να λέει την αλήθεια.
6:37. «Τι ωραίος αριθμός!», λέω στον εαυτό μου. Νοερά αυτή τη φορά. Θα προτιμούσα να είναι 7:37. Όλοι πρώτοι αριθμοί. Ρίχνω μια ματιά στο ανοιχτό βιβλίο του Μπουκόφσκι. Ώρες πριν θυμάμαι πως είχα σκαλώσει σε κάποιους στίχους του.
«Σκεπάζουν με σάρκα τα κόκαλα,
Βάζουν μέσα κανένα μυαλό,
Καμιά ψυχή, κάπου-κάπου,
Κι έτσι οι γυναίκες πετάνε
Τα βάζα στους τοίχους,
Κι οι άντρες πίνουν
Σαν τρελοί,
Κι όλοι ψάχνουν
Αυτόν τον ένα που τους αναλογεί
Και κανείς δεν τον βρίσκει,
Μα συνεχίζουν
Να ψάχνουν
Σκαρφαλώνοντας από κρεβάτι σε κρεβάτι.
Δεν υπάρχει ελπίδα:
Κολλήσαμε όλοι μας στην ίδια μοίρα.
Γεμίζουν οι χωματερές,
Γεμίζουν οι μάντρες.
Γεμίζουν τα τρελάδικα, γεμίζουν τα νοσοκομεία,
Τα νεκροταφεία
Τίποτε άλλο, όμως, δε γεμίζει»
Λέει :
«Δεν υπάρχει ελπίδα:
Κολλήσαμε όλοι μας στην ίδια μοίρα.»
Ο Μπουκόφσκι το αναφέρει ως πρόβλημα. Θα ήταν άραγε πρόβλημα να κολλούσαμε όλοι στην ίδια ώρα? Κι ας μην είναι η μοίρα, ώρα.
«Τίποτε άλλο, όμως, δε γεμίζει»
Είμαστε, άραγε, τόσο κενοί? Ή μήπως πρέπει να πάω για ύπνο?
Κοιτάζω παραδίπλα- είναι η λίστα με τα αυριανά ψώνια. Το πρόγραμμα λέει μανάβικο και φαρμακείο. Νομίζω πως πρέπει να εντάξω και το ιχθυοπωλείο. Να σκίσω αυτές τις σελίδες για να μου τυλίξει ο Μήτσος τα ψάρια. Οποιοδήποτε ψάρι εκτός από λαβράκι.
Κυριακή, Μαΐου 24, 2009
Fahrenheit 451 (1966)
Υποθέτω πως ο κύριος Ray Bradbury, ο συγγραφέας του βιβλίου (γιατί σε βιβλίο βασίζεται η ταινία) ήταν πολλά χρόνια μπροστά το 1953, τότε που εκδιδόταν το βιβλίο. Το περίεργο είναι πως η κοινωνία που παρουσίασε δεν απέχει και τόσο πολύ απ' τη δική μας, καθώς παρουσιάζει τα άτομα που ουδεμία επαφή εχουν με τα βιβλία να βρίσκονται καθηλωμένα μπροστά σε μια τεράστια τηλεόραση, ιδιαίτερα επηρρεπείς στην αποχαύνωση που προκαλεί η υπερβολική της χρήση. Απ' τη μία μεριά βρίσκονται τα μυαλά που "καίγονται" κατά μία έννοια και απ΄την άλλη βρίσκονται τα βιβλία που καίγονται. Επαληθεύεται η γνωστή φράση του Τόμας Μαν "Εκεί που καίνε βιβλία, μία μέρα θα καίνε ανθρώπους". Οι άνθρωποι αυτής της κοινωνίας είναι όντως προσωπικότητες που έχουν αφεθεί στις φλόγες της απραξίας, που χρησιμοποιούν διεγερτικά χάπια για να νιώσουν ακόμη και το παραμικρό γιατί στην πραγματικότητα έχουν ξεχάσει να αισθάνονται...
Δύσκολο κάποιος βιβλιοφάγος να μείνει ασυγκίνητος στο -έστω και κινηματογραφικό- κάψιμο τόσων πολλών αγαπημένων βιβλίων... Στις σκηνές, μάλιστα, κατά τις οποίες ο φακός επικεντρώνεται σε αυτό, η λήψη γίνεται με εξαιρετικό τρόπο, τόσο που ξεχνάς ότι είναι βιβλία αυτά που καίγονται και φτάνεις σε σημείο να θαυμάσεις τα αποτελέσματα της καύσης στο χαρτί, ενώ παράλληλα ακούγονται τα λόγια του Πύραρχου που ηδονίζεται βλέποντας τα να γίνονται στάχτη.
Τετάρτη, Μαΐου 20, 2009
Vive la Grenoble!
Αντί ν' ανοίξω το χάρτη της εργασίας των ασύρματων τηλεπικοινωνιών και να κάνω καμιά ραδιοζεύξη, χαρτογραφώ εκδρομές! Το μυαλό του Ξωτικού ταξιδεύει βορειοδυτικά... Ο δρόμος, όμως, περνάει μέσα απ' τα βιβλία...